Üzletnyitás
Az engedélyezési rendelet (57/2010. (V. 7.) FVM rendelet).
Milyen üzletnyitási témában tud segítséget kapni:
- Büfé nyitás feltételei
- Mozgóárusítás indítási feltételei (mozgó bolt csomagolt élelmiszerrel, fagylalt kocsi, kürtöskalács, lángos, amerikai hot-dog, kenyérlángos)
- Büfékocsi indítás feltételei
- Étterem indítás feltételei
- Húsbolt nyitás feltételei
- Pékáru bolt nyitási feltételei
- Zöldséges nyitási feltételei
- Kávézó nyitás feltételei
- Fagyizó nyitás feltételei
- Élelmiszer vegyesüzlet nyitási feltételei
- ABC nyitása
- Pizzéria nyitási feltételei
- Szépségszolgáltató üzlet nyitási feltételei
- Műszaki és egyéb kereskedelmi egység nyitási feltételei
- 100 Ft-os bolt nyitása
- Fagyizó és cukrászda nyitási feltételei
- Élelmiszeripari üzem indítási feltételei
- Borozó, söröző nyitási feltételei
Miket kell beszereznie az engedélyezéshez?
Kötelező alapadatok az engedély kérelemhez:
- az élelmiszer-vállalkozó neve vagy cég neve,
- természetes személy esetén a születési hely és idő,
- cég esetében adószám,
- lakhely (székhely) cím,
- telephely cím,
- elérhetőségek
Az üzletben történő forgalmazás esetén az alábbiakat kell benyújtania:
(3. melléklet értelmében az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelethez)
Üzletben történő forgalomba hozatal esetén a külön engedély iránti kérelemhez csatolni kell:
- közmű nyilatkozatokat,
- technológiai leírást és elrendezési rajzot,
- anyagmozgatási és személyforgalmi és göngyölegtárolási tervet,
- az áruszállítás tervezett módját,
- tervezett alkalmazotti létszámot,
- szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását,
- tisztítási, mosogatási, takarítási utasítást,
- melléktermék és a hulladék-kezelési és ártalmatlanítási tervet,
- az ivóvíz megfelelőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredményt,
- vendéglátó létesítmény esetében nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a létesítményben szándékoznak-e előkészítetlen lőtt vadat feldolgozni.
Mozgóboltban vagy közterületen történő forgalomba hozatal esetén a külön engedély iránti kérelemhez csatolni kell:
- az ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, illetve elhelyezés, energiaellátás leírását,
- technológiai leírást, mely tartalmazza az árusító helyeket, árusítási módot és a telephelyet
- a kézmosási, WC-használati lehetőség ismertetését
- a mosogatási, takarítási, fertőtlenítési utasítást
- a hulladékszállítás, elhelyezés leírását
- szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását.
Engedélyköteles létesítmény (üzemek) engedélyére vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell, vagy ahhoz csatolni kell: (1. számú melléklet értelmében az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelethez)
- az élelmiszer-vállalkozó neve vagy cég neve,
- természetes személy esetén a születési helyet és időt,
- cég esetében adószámot,
- lakhely (székhely) címét,
- telephely címét,
- elérhetőséget,
- az engedélyköteles létesítmény tevékenységének meghatározását,
- szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását,
- technológiai leírást és folyamatábrát,
- technológiai elrendezési rajzot,
- anyagmozgatási és személyforgalmi tervet,
- az épületgépészet szerelvényezési, fűtési, szellőzési, világítási, hűtési terveket,
- gyártástechnológia szerinti gépjegyzéket
- közmű nyilatkozatokat,
- melléktermék és a hulladék kezelési és ártalmatlanítási tervét.